vineri, 21 noiembrie 2008

Mandru mis

Iata ca inca odata recunostinta vine de afara. Cat se chinuie romanul sa se uite peste gard sa vada ce/cu cine mai face capra vecinului, uita de caprita lui.
Forbes.com a listat Sibiul, si mai mult imprejurimile lui, ca unul dintre cele mai frumoase, idilice locuri, pe locul 8 din lume, inaintea Romei si imediat dupa Budapesta.
Topul reprezinta cele mai bune locuri de trait, americanii chiar merg si mai departe si ofera sugestii de a cumpara locuinte in Sibiu si in imprejurimi. Totusi tinand cont ca tot americanii au adus lumea la pamant anul asta, nu as astepta inca nici un american in gara cu oferte de apartamente in mana, cel putin nu prea curand :P. Oricum, pana la urma sint oameni carora le pasa cum si unde traiesc nu doar ce oferta a mai aparut la mobile.
In orice caz, La mai mare Johannis tata !
Deci daca ajungeti prin Sibiu, dati un semn ... :D

vineri, 14 noiembrie 2008

Extra caşcaval

Tot în lupta cu creditele tocmai aflasem de o banca străină cu filială în România, Bank of Cyprus care are credite în ofertă. Ba chiar şi mai mult, dobînda este acceptabilă, zice siteul lor (phhhhrrr, rămâne de văzut dacă mai e validă) . Am zis, "uite că mai e cineva acolo sus".

M-am grăbit, bineînţeles.

Păi de 2 săptămîni încerc să vorbesc cu cineva la telefon şi pînă acum am reuşit doar sa îmi dau numărul meu de telefon de vreo 5 ori. "O să vă sune fata de la credite în curînd", zice donşoara. Nimic.
Am reuşit pînă la urmă să îi fac să îmi dea un număr intern, de la credite zic ei. După ce am lăsat să sune continuu 10 minute, în sfîrşit o tută s-a sinchisit să răspundă (probabil deranjată de sunetul de la biroul vecin). Bucuria a fost de foarte scurtă durată, nu era "fata de la credite", cică ea ar fii ocupată rău.
Partea nasoală: la telefoanele următoare din următoarele ore nu doar că nu a mai răspuns nimeni, dar ridicau receptorul şi închideau în nas.

Şi aşa mi-am adus aminte că se dorea modificarea legii în aşa fel încât funcţionarii băncilor să fie obligaţi să îşi regăsească (sau înveţe) cei 7 ani de acasă. Nu am mai găsit nimic pentru aşa ceva în afară de cîteva ştiri de cînd s-a facut vîlvă pe faza asta (dacă cineva găseşte, share), totuşi ceva ceva parcă s-a făcut de OPC (chiar dacă nu are legătură prea mare), sper că se va şi aplica cîndva în perioada în care noi mai trăim.
Oare există o şcoală de tute care le învaţă să fie aşa de deranjate, încrezute, scîrbite, scîrboase ... nu mai continui pentru că o să devină mult prea obscen.

Oricum, pînă generaţia de tute cu aere deranjate de un telefon în timp ce povesteau de queride de tot felul nu prea văd îmbunatăţiri la capitolul profesionalism. Oare ce firme îşi permit să ţină specimene ca astea aproape ... în fine, nu mai pierd timp pe animale ... multă baftă în jungla românească.

marți, 11 noiembrie 2008

Monkey business - chiar şi o crăpăciune pe YouTube e fun ...





500 Internal Server Error

Sorry, something went wrong.

A team of highly trained monkeys has been dispatched to deal with this situation. Please report this incident to customer service.

Also, please include the following information in your error report:
7h_CxgBhgK7AkeYLW771GfmXtSdkB4fcZtEY_mp3TmXzCk1KUflnRYU4-eP-
xt5LX_rmvwuYdE-nreUTpRVYDnoDgNoF5k4DLwXy2mnwujv0T4Mb4NJOrV_y
4INYJT3YkTjKxMsQURT6xRJfKXm8BPPDcKcfPQtmwYvyX10AOTxVP-iiLDNH
...

luni, 10 noiembrie 2008

Cretinism acut pe creier deschis

Dacă tot se vorbeşte atât de mult de credite şi bănci (falimentare sau nu) mă gândeam că ar fii bine să îmi pun şi eu problema pe masă. Poate poate mă poate face cineva să înţeleg de unde îi vin idei atît de bolnave şi fară sens funcţionarului bancar, mai corect spus managementului băncilor româneşti.

Punctul de plecare e un credit la o bancă din România şi un job în străinătate.
Nu intru în detalii despre comisioane aberante şi/sau ascunderea lor şi nici despre faptul că veniturile din străinătate sînt greu de "digerat" de banci, că o adeverinţă de la o firma căpuşă de căpşunari din Romania sau chiar din ţara căpşunarilor romani (poate greşesc şi asta e ţara căpşunilor) este mai bună în ochii băncilor decât un contract de muncă la o firma listată pe cea mai buna bursă din lume.

Problema mea actuală este o clauză parte majoritară în decizia de acordarea a unui credit sau una din primele întrebări pe care funcționarul cu pricina o să ţi-o pună (mda, expresia poate fi luată în toate sensurile):
Aveți contract de muncă pe perioadă nedeterminată ?
Pe când cu un servici în România, răspunsul la întrebare este foarte simplu (lumea tinde să răspundă da), un job în alte ţări (luăm un exemplu la întîmplare, să fie şi mai simplu tot din Europa, Cipru) te va face să te gândeşti, oare eşti un masochist în devenire ?
De ce ?
1. Dacă tot nu mai traieşti în România, de ce osteneala de a mai face ceva pentru ea sau în ea (probabil că un sentiment mai bun ţi-ar aduce idea de a face ceva pe ea, cu sau fară ajutor)
2. Pentru că majoritatea contractelor din multe alte ţări sînt pe perioadă limitată.

Bun, treacă de la mine, dar chiar şi cu eschivările de rigoare şi cu toată puterea mea de înţelegere, nu a fost nimeni care să poate să explice de ce e perioada contractului atât de importantă.
Păi de unde şi până unde un contract pe o perioada nedeterminată îi aduc băncii atât de multe şi de siugure ganţii în comparaţie cu un contract pe 3 ani de zile, de exmplu.

În fine, pricepit, mulţumit funcţionarului (puţin oripilat de detaliile date) pentru preţioasa informaţie şi plecat de la banca cu pricina, lăsînd funcţionarul încă dând din umeri în urmă.
Însă după îndelungi căutari am rămas eu oripilat de faptul că astfel de clauză există la toate băncile româneşti, şi nici o aluzie sau strigăt nu a gasit înţelegerea faptului ca angajatorul poate termina oricînd şi oriunde orice tip de contract, perioadă determinată sau nu, că respectivul naiv care se gândeşte la credit poate la fel de bine să se certe cu şăful în orice zi şi să plece, ş.a.m.d. O foaie pe care scrie "contract pe perioadă nedeterminată" ofera tot atâtea granţii ca o foaie pe care scrie "Ce bine îmi pare ca ai luat ţeapă", chiar şi fiind semnată de oricare din Bush-ii contemporani.

Carevasazică noi, plebea, sîntem nişte proşti (crescuţi) doar prin faptul că avem un contract pe perioadă limitată, odată contractul ajuns la limită, o sa murim de foame pentru că nu ne mai angajează nimeni, în ochi băncilor sîntem deja nişte boschetari fără scăpare.

Mă opresc aici pentru că imaginea căpşunarului ce avea mare circulaţie nu demult se pare că s-a transformat în imaginea boschetarului, care spune tot despre viziunea băncilor asupra unor potenţiali clienţii care le hrănesc salariile şi copiii.